1. Prace dyplomowe na Kierunku Filologia sporządzane są w zakresie dyscypliny językoznawstwa i mają charakter aplikatywny.
2. Praca dyplomowa jest samodzielną pracą pisemną o charakterze aplikatywnym, której Autor (Autorzy) prezentuje (i) ogólną wiedzę i umiejętności związane ze studiami na profilu praktycznym studiów pierwszego stopnia na kierunku Filologia, (ii) umiejętność samodzielnego analizowania i wnioskowania, oraz (iii) praktyczne jej zastosowanie.
3. Prace dyplomowe tworzone są w języku angielskim. Egzamin dyplomowy również odbywa się w języku angielskim.
4. Temat pracy dyplomowej o charakterze aplikatywnym powinien być zgodny z kierunkiem i specjalnością studiów.
5. Prace dyplomowe na kierunku Filologia tworzone są w korelacji z przebiegiem praktyk zawodowych (a konkretnie praktyki dyplomowej) i działaniami podejmowanymi w trakcie jej odbywania.
6. Szczegółowy harmonogram prac zawarty jest w sylabusach przedmiotu Seminarium dyplomowe 1-4.
7. Praca dyplomowa o charakterze aplikatywnym składa się z następujących części:
8. Praca dyplomowa o charakterze aplikatywnym może być przygotowywana indywidualnie lub grupowo (z zastrzeżeniem, że maksymalna liczba osób w grupie nie może przekraczać 3 osób).
9. Studenci przygotowują pracę dyplomową w oparciu o obowiązujący na Filologii wzór pracy aplikatywnej, który jest zgodny z ogólnouczelnianymi wymogami edytorskimi.
10. Prace dyplomowe przed dopuszczeniem do egzaminu dyplomowego podlegają skrupulatnej weryfikacji antyplagiatowej (z wykorzystaniem Jednolitego Systemu Antyplagiatowego wprowadzonego Zarządzeniem Rektora 13/13 z dn. 23.01.2013). Wynik badania antyplagiatowego stanowi załącznik do dokumentacji egzaminu dyplomowego.
11. Ocena pracy opiera się na ogólnouczelnianym formularzu recenzji dostępnym w systemie USOSWEB. W ocenie pracy dyplomowej pod uwagę brane są następujące kryteria
A) Ocena koncepcji pracy
B) Ocena źródeł informacji
C) Ocena redakcji pracy
D) Inne uwagi
12. Skala punktów z oceny pracy dyplomowej:
Liczba punktów |
Ocena |
88-100 |
bardzo dobry |
81-87 |
dobry plus |
67-80 |
dobry |
61-66 |
dostateczny plus |
51-60 |
dostateczny |
0-50 |
niedostateczny |
UWAGA! Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Cookies wykorzystywane są do prawidłowego funkcjonowania strony oraz w celach statystycznych. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.
Po więcej szczegółów odwiedź naszą "Politykę prywatności"